Aldersgrenser på kino

aldersgrenser

For å beskytte barn og unge mot skadelig innhold er det aldersgrenser på film, tv- og bestillingstjenester og dataspill

Fra 1. juli 2015 ble den nye loven om beskyttelse av mindreårige mot skadelige bildeprogram innført. Det betyr nye aldersgrenser på kino – og at både kringkastere, offentlige visningssteder med flere får plikter til enten å sette aldersgrense på innholdet de sender, eller se til at de som ser på innholdet ikke er under aldersgrensen.

Filmdistributørene selv setter aldersgrense på alle filmer som skal vises på kino. Regelverket håndheves av de kinoansatte og brudd på regelverket kan medføre store bøter for kinoen. Kont Medietilsynet dersom du mener en film har fått feil aldersgrense!

Legitimasjon
Husk alderslegitimasjon når du skal på kino! Vi kontrollerer både i billettluke og ved innslipp, og kjøpte billetter refunderes ikke dersom man blir nektet inngang ved mistanke om for lav alder. Dersom du er gammel nok til å se filmen alene, men ikke har legitimasjon kan vi akseptere en signert bekreftelse på alder fra far eller mor. Denne vises uoppfordret ved billettkjøp og/eller ved innslipp.

Aldersgrensene:

Tillatt for alle:

Filmer som er tillatt for alle skal ha et rolig, lett og hyggelig uttrykk. Det kan være kortvarige "bø-effekter" eller litt spennende elementer i en trygg ramme.

Aldersgrense 6 år:

En film med 6-årsgrense kan inneholde enkelte mørke, dramatiske eller noe truende scener. Den kan også inneholde korte innslag med kraftige lyd og bildeeffekter.

Aldersgrense 9 år:

En film med 9-årsgrense kan ha partier med mørk, intens eller utrygg stemning. Dette kan for eksempel være noe dramatiske bilder av ulykker eller barn som har det vanskelig (inkludert mobbing). Kortvarige og lite nærgående voldsinnslag kan også få 9-årsgrense.

Aldersgrense 12 år:

I filmer med 12-årsgrense kan det være gjennomgående mørk stemning - og mye frykt både i karakterer, scener og musikk. Det kan også forekomme kortvarige skrekkeffekter og lite nærgående skildringer av seksualitet.

Aldersgrense 15 år:

En film med 15-årsgrense kan ha angstskapende stemning, og inneholde realistiske innslag av katastrofer, krig, omsorgssvikt eller overgrep. Skrekkfilmer, filmer med drap eller detaljerte seksuelle skildringer får normalt 15-årsgrense.

Aldersgrense 18 år:

En film med 18-årsgrense kan ha særlig angstskapende stemning, og inneholde store mengder brutale og detaljerte voldshandlinger, særlig i kombinasjon med et angstskapende uttrykk. Skildringer av grov seksualisert vold gir normalt også 18-årsgrense. Filmer som Medietilsynet ikke har vurdert må vises med en 18-årsgrense på kino.

Når du skal ta med barn som er yngre enn aldersgrensen på kino

For aldersgrensene 9, 12 og 15 kan voksne ta med barn som er inntil tre år yngre. Alle barn kan gå på film med 6-årsgrense i følge med foresatte. 18-årsgrensen er absolutt. Barn og unge er ulike. Derfor skal du ta hensyn til barnets modenhet og tålegrense når du velger å ta med deg noen som er yngre enn aldersgrensen på kino. Selv om du for eksempel kan ta med en 6-åring på en film med 9-årsgrense, er det ikke sikkert filmen passer nettopp for ditt barn.

Voksne defineres som foreldre, eller andre myndige personer som kommer sammen med den mindreårige. Den voksne må se filmen sammen med barna, og det er ikke tilstrekkelig å kun følge dem inn!